AİLEM ROBOTLARA KARŞI    12+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Ailece izlenebilecek eğlenceli, pozitif mesajlı, komik ve aksiyonu bol bir animasyon.

Üniversitede sinema okumaya gitmeye hazırlanan Katie’nin ailesiyle tanışıyoruz önce. Küçük erkek kardeşi Aaron kafayı dinozorlarla bozmuş, yerinde duramayan bir çocuk. Ablasının çektiği kısa filmlere tam destek veriyor her zaman. Ama Katie beklediği asıl desteği babası Rick’ten göremediğinden şikayetçi. Çünkü çocuklar büyüyünce; babalar bazen onları pek dinlemiyor, hatta fikirlerini de küçümsüyorlardır! Ergen çocuklar da bir zamanlar hayran oldukları babalarının aslında hiçbir şeyden anlamadıklarını düşünüyor olabiliyorlar!

Katie ile babası Rick sürekli bu durumlar içinde, ‘kuşak çatışması’ meselesini çok hararetli bir şekilde yaşıyorlardır. Ailenin annesi Linda ise sürekli arada kalmaktan yorulmuştur.

Baba Rick biraz geleneksel baba modelinde, ailenin diğer üyeleri ise mavi ekrana esir düşmüş adeta. Tabi aslında bütün insanlığın akıllı telefonlara olan mahkumiyeti teknoloji devi Mark’ın yeni bir ürünü piyasaya sürmesiyle bir üst seviyeye ulaşır. Artık akıllı telefonlar her eve girecek robotlar şeklinde tasarlanmıştır. Bildiğimiz Siri’li konuşan akıllı telefonların demode ilan edildiği gün, büyük bir sürprizle bütün insanların yeni robotlar tarafından esirleştirilmesenin de ilk günü olur.

Ancak tam bu istila sırasında Mitchell ailesi kızları Katie’yi üniversite yurduna götürmek için yoldadır. Robotları durduracak tek olasılık da bir türlü tek ses olmayı başaramayan bu ailedir.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


“Ailem Robotlara Karşı”, sadece çok komik ve parlak buluşlarla dolu bir film değil; aile içi iletişimin kurulmasına dair güzel fikirler de sunuyor. Özellikle Rick ve Katie ilişkisi üzerinden bir baba-ergen kız barışması, birbirini dinlemeyi öğrenme hikayesi izliyoruz. Aile içi dayanışmayla zorlukların üstesinden gelmek de filmin ana temalarından biri. Elbette teknolojiye olan abartılı düşkünlük kahramanlarımızın önüne çıkan büyük engelin baş sorumlularından biri. Film bu anlamda da pek çok bilim-kurgu hikayesinde olduğu gibi uyarıyor bizi. Akıllı telefonlarımıza olan merakımız ve diğer tüm eşyalara yüklediğimiz tembelliğimizin bizi götürebileceği tehlikeye de işaret ediyor. Film, aile içi iletişime bir çözüm önerebiliyor nihayetinde ama teknolojiyle olan ilişkimiz konusunda dikkatli olun demenin pek ötesine de geçemiyor. (Yani bu mesele özelinde “Wall-E” kadar etkili olamıyor)

Animasyon tekniği olarak birinci sınıf bir işçiliğin tüm filme hakim olduğunu belirtmek gerek. Çizgi roman estetiğine, plastik bir doku taşımayan, elle çizilmiş havası veren çizimlerine ise hayran olmamak elde değil.

Ancak aksiyon sahnelerinin küçük çocuklar için biraz gürültülü olduğunu, karakterlerin kimi reaksiyonları sırasında anlık efektlerin hızlı bir şekilde görünüp kaybolduğunu, patlama sahnelerinin ve müzik kullanımının da finale doğru giderek arttığını söyleyelim.

Robotlar insanları dondurarak küçük kabinlere hapsediyorlar, hepsi sağa sola lazer atışları yapıyor, bazıları son derece kesici silahlar kullanıyor. Terkedilmiş AVM’de çeşitli ev aletleri ve Furby oyuncakları canlanıp kahramanlarımıza saldırıyor. Bu sahneler biraz karanlık. Diyaloglarda “aptal, “salak” gibi sıfatlar yer yer kullanılmakta.

Netflix’te Türkçe dublaj izlenebilen filme bazı Avrupa ülkeleri 7+ vermiş. Netflix Türkiye’de ise 13+ almış. 10-11 yaş çocuklarla da denenebilir ailece izlenmesi en doğrusu. * Burak Göral


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: *
Şiddet/Korku ögesi: ***
Argo Kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap