ANNE FRANK NEREDE?    12+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Anne Frank’in trajik hikayesini de içine alan çağdaş bir animasyon.

Dünya tarihinin 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan en trajik hikayelerinden biridir Anne Frank’in hikayesi. Kendisi 14-15 yaşlarında zeki ve farkındalığı yüksek Hollandalı bir genç kızdır. Hayat doludur, konuşmayı çok sever, herkesle de iyi geçiniyordur. Yaşına rağmen olgun düşüncelere ve cümlelere sahiptir. Ancak nazilerin yahudilere karşı giderek sertleşen tutumu ailesinin ciddi bir karar vermesine neden olur. İşhanı olarak kullanılan bir apartmanın gizli bir bölmesinde aldıkları birkaç eşyaları ve çevredeki kendileri gibi birkaç yahudiyle birlikte saklanarak yaşamaya başlarlar. Anne orada birkaç yıl geçirir. Kitaplar okuyarak, birlikte yaşadıkları insanları gözlemleyerek ve savaş haberlerini dinleyerek ve umut ederek. Bu, dünyanın belki de en ünlü günlüğünü yazarak...

Anne Frank’in hayalinde savaş bitince bu günlüğüyle bütün dünyayla yaşadıklarını paylaşmak vardır. Her şey bitecek, eski hayatlarına geri döneceklerdir. Saklandıkları süre boyunca, Anne korkularını, umutlarını, hayal kırıklıklarını ve yaşadıklarını bütün samimiyetiyle bu günlüğe düzenli olarak yazdı. Ama 1944’ün ağustos ayında biri onları ihbar etti. Anne Frank’in hayatı ablasıyla bir toplama kampında sona erdi.

İsrailli başarılı animasyon sinemacı Ari Folman’ın bu animasyon filminde Anne Frank’in hikayesini onun günlüğünü adadığı hayali arkadaşı Kitty’nin günümüz Amsterdam’ındaki fantastik hikayesiyle birleştiriyor. Kitty bugün artık müze olan Anne Frank’in evinde uyanınca arkadaşını bulmak için modern dünyada maceralı bir arayışa başlıyor.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Yönetmen Anner Frank’in hikayesine günümüzün mülteciler meselesiyle birlikte değiniyor. Savaştan kaçarak çeşitli ülkelerde kaçak yaşamaya başlayan mültecilerin Anne Frank ve ailesi gibi polisten saklanmalarıyla benzerlik kuruyor, Avrupa ülkelerinin onlara karşı duyarsız kaldıklarını söylüyor.

Kitty, Anne Frank’in müzedeki günlüğünü çalıyor ve mülteci çocuklarına yardım edilmezse bu tarihi değeri olan defteri yakacağını söylüyor. Önemli olan defterin kendisi değil çünkü, içinde anlatılanlardır! Anlamlı ve güzel bir mesaj bu doğrusu. Ama filmin arada kalmış bir yapım olduğunu da söylemek lazım. Bazen bir ergen filmi gibi bazen de yetişkin draması... Anne Frank’in gerçek hikayesi zaten üzücü. Genç kız ve ablası Margot, soykırım sırasında öldürülen 1,5 milyon çocuktan sadece ikisidir.

Irkçılık ve soykırım kavramlarının tümüyle yok edilebilmesi için çocuklarımıza bu hikayeleri uygun yaşlarda anlatabilmeliyiz... “Anne Frank Nerede?” bazı karanlık görsellere sahip, özellikle de Alman askerler küçük çocuklar için epey korkunç. Anne’in toplama kampına gönderilişi de hayli karamsar. Ama grafik olarak hiçbir ölüm sahnesi yok filmde. Kitty’nin kendisine yardım eden yaşıt bir genç erkekle duygusal yakınlaşması var. Birkaç sahnede sarılıp öpüştükleri de görülüyor.

Ülkemizde yaygın gösterime giremeyen film Mubi’den altyazılı olarak izlenebiliyor. * Burak Göral 


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: ***
Şiddet/korku ögeleri: ***
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: ***
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap