ÖZGÜR RUH    8+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Maceraperest tarafıyla dikkat çeken, pes etmemeye ve hayvan sevgisine dair başarılı bir animasyon.

Vahşi Batı topraklarında büyüyüp yetişmiş ve sürüsünün liderliğini yapan Spirit adlı erkek bir at bölgedeki süvari birlikleri tarafından kaçırılıp esir alındıktan sonra, orada karşılaştığı ‘’Küçük Dere’’ adındaki bir Amerikan yerlisiyle birlikte kaçmayı başarır. Ancak tek isteği sürüsüne yani ailesine kavuşmak olan Spirit, başta ayak direse de Küçük Dere’nin kendi ailesini ve onun yanında olan dişi atı tanıdıkça dünyaya bakışı ve düşünceleri de değişmeye başlar. Tüm bunlar olurken Spirit’i esir alan birlikler yeni bir demiryolu hattı için çalışmalara başlarlar ve yolun geçtiği bölge, Spirit’in liderliğini yaptığı sürünün yaşadığı bölgeyi de kapsamaktadır.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


“Özgür Ruh”, bir atın üzerinden hayvanların kendi doğasında özgür bırakılmasını, insanların savaş ya da başka alanlarda işlerini yerine getirmeleri için, hayvanları zorla kullanmamak gerektiğini öğütlüyor. Çok üstünde durmasa da savaşta kazanan bir taraf olmadığına dair küçük vurguları da var. Spirit’in film boyunca, özgür bir şekilde oradan oraya koşturması, enerjisinin hiç düşmemesi, özellikle vazgeçmeyen ve hayallerinin peşinden gitmek isteyen çocuklara güzel motivasyonlar sağlayabilir. Ve Spirit’in cephesinden baktığımızda film, aslında hayatta kendimize ait bir çevre bulunsa da bunun ötesinde başka canlıların da varlığının bilincinde olmamız gerektiğini söylüyor. Filmde Spirit’le Küçük Dere arasında oluşan sevgi ve şefkat, bu şekilde insan-doğa ilişkisine dair de güzel mesajlar bırakmış oluyor. Bütünsel anlamda da filmin görselliği ve yansıttığı doğanın görkemi her anlamda seyir zevkini arttıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Filmin Türkçe dublajında Levent Yüksel’in şarkıları tıpkı Spirit’in özgürlükçu ruhuna uygun şekilde, coşkulu bir şekilde seslendirmiş olması da yerinde bir tercih olmuş.

Günümüzde çizgi roman uyarlamaları ve 3D teknolojisinin devreye girdiği bilgisayar destekli animasyonların hızlılığı, kolayca izlenebilirliği hesaba katıldığında, “Özgür Ruh”, bazı çocuklar için zorlayıcı ve ağır olabilir. Çünkü 2002 gibi gayet eski bir yıla ait olan bu animasyonun daha sade bir anlatımı var. Bu açıdan şimdi izlendiğinde çok fazla heyecanlandırmayabilir. Filmde bazı hassas çocukları korkutabilecek ya da üzebilecek yangın, kaplan saldırısı, dişi bir atın vurulup yaralanması, trenin devrilmesi, ateşli silah ve bıçakların olduğu sahneler de bulunuyor. Ayrıca Spirit’in Küçük Dere’nin kabilesinde dişi atla tanışmasından sonra bazı sahnelerde birbirlerine kur yaptıklarını da hatırlatalım.

Not: Filmin dublajında erkek at olarak aygırı, dişi atı tanımlamak için kısrak kavramlarını kullanmışlar.

“Özgür Ruh”, Netflix, Google Play ve Itunes üzerinden izlenebiliyor. * Furkan Erkan 


Pozitif mesajlar: ***
Flörtöz durumlar: **
Şiddet/Korku ögesi: **
Argo Kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap

TAY 2: EBABİL TAKIMI   6 +

7.0 /10

İyi kalpli tay ve akıl hocası ikinci kez yollara düşüyorlar. Devamı

Süre: 78 dk. Yapım Yılı: 2024

Yönetmen: Nurullah Yenihan

Oyuncular: Zeynep Önen (ses), Sinan Divrik (ses), Fatih Özkul (ses), Zencal Sakal (ses), İsmail Bozkurt (ses)

DÜNYANIN DEĞİŞTİĞİ YIL   8 +

8.5 /10

Pandemi zamanında, insanlar evlerine çekilince doğanın kendini nasıl da yenilediğini anlatan harika bir belgesel. Devamı

Süre: 48 dk. Yapım Yılı: 2021

Yönetmen: Tom Beard

Oyuncular: David Attenborough (ses)

TAY   6 +

7.0 /10

Din tarihinden bazı detayları hikayesine iyi yediren bir yerli animasyon. Devamı

Süre: 84 dk. Yapım Yılı: 2022

Yönetmen: Nurullah Yenihan

Oyuncular: Zeynep Önen (ses), Sinan Divrik (ses), Fatih Özkul (ses), Zencal Sakal (ses), İsmail Bozkurt (ses)

NASREDDİN HOCA ZAMAN YOLCUSU (Dizi)   4 +

7.0 /10

Nasreddin Hoca günümüze gelse neler yaşardı? Nasreddin Hoca hiç şüphesiz Türk kültürünün önemli bir figürüdür. Devamı

Süre: 11 dk. Yapım Yılı: 2019

Yönetmen: Mustafa Murat Boyacı

Oyuncular: Ender Yiğit (ses), Ekinsu Karaata (ses), Öykü Kılıçaslan (ses), Fatih Özkul (ses), Ufuk Yüksel (ses)