SHE-RA VE GÜÇ PRENSESLERİ    11+

10 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Eski She-Ra’dan oldukça farklı, seyir keyfi yüksek ama cinsiyet konusunda karışık mesajlar içermekte.

1980’li yıllarda çocuk olanların büyük merakla izledikleri He-Man çizgi dizisinde tanıdığımız Prenses Adora, He-Man’in ikiz kız kardeşiydi. Çocukken kaçırılmış ve kötü Horde’lar tarafından yetiştirilmişti. Ancak bir süre sonra kaderinde yazılı olan kılıçla yolu kesişince ikiz kardeşi gibi iyilerin tarafında bir savaşçı olur. Kılıcını kaldırıp “gölgelerin şerefi adına!” diye bağırdığında She-Ra adlı savaşçı bir kadına dönüşmektedir artık.

Bu güçlü kadın karakter, 2018’de tekrar ele alınıp “She-Ra ve Güç Prensesleri” adıyla dizileştirilirken, orijinalindeki hikayeden yola çıkılmasına rağmen epey farklı bir kahramana dönüştürülmüş. Aslında biraz da Star Wars ve türevlerinden beslenilerek oluşturulmuş bir hikayeye sahip.
Galaksinin başka bir gezegeninde, Etheria’da yıllar önceki Horde’ların istilası sonucunda birbirlerinden ayrı düşmüş prenseslere karşı savaşması için Kötü Büyücü tarafından eğitilen Adora, kendisi gibi Horde’larla büyüyen kedi-kız Catra ile ayrılmaz bir ikilidir. Bir gün Fısıltı Ormanı’nda bulduğu büyülü bir kılıç onu süper güçleri olan bir savaşçıya yani She-Ra’ya çevirir. Efsaneye göre o seçilmiş kişidir ve Horde’ların kötücüllüğüne karşı bütün prensesleri tekrar bir araya getirecektir. Yeni tanıştığı yaşıtları Glimmer ve Bow ile iyilerin tarafına geçen Adora, eskiden içinde yetiştiği orduya karşı savaşmaya başlar. Catra bunu bir türlü kabullenemez ve eski dostuyla çelişkilerle dolu bir mücadeleye girişir.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


“She-Ra ve Güç Prensesleri” başından sonuna keyifle ve yer yer de heyecanla izlenen bir fantasik macera. Ancak dikkat çekilmesi gereken bir durum sözkonusu. Çünkü bu animasyon dizisi Netflix’in çocuk dizileri içinde en çok LGBT göndermesi yapılanlarından biri. Hikaye aralarında sıkı bir dostluk ve ortak geçmişleri olan Adora ve Catra’yı bazen aşıkların çatışması gibi bir tonla karşı karşıya getiriyor. Özellikle 1. Sezonun 8. bölümündeki Prenses Balosu bölümünde. Dizide yine hemcinslerin arasında türlü yakınlaşmalar yaşanıyor.

Cinsel tercihine vurgu yapılmayan bir erkek karakter olan Bow’un ikinci sezonun son bölümünde iki babası olduğu ortaya çıkıyor mesela. Bunun dışında Adora’nın She-Ra’ya dönüştüğü sahneler ve tek boynuzlu, kanatlı, konuşan atı da gökkuşağı efektleriyle süslenmekte.

Özellikle ikinci sezondan itibaren prenseslerin birbirleriyle olan ilişkileri, Bow’un babaları, Catra - Scorpia adlı kadın savaşçı ve Adora arasında süregiden kıskançlıkla karışık sevgi-nefret ilişkisi ve daha bir sürü başka detay “She-Ra ve Güç Prensesleri”ni, “Steven Universe” dizisiyle birlikte, LGBT referanslarının en yüksek oranda olduğu çizgi dizi haline getiriyor.

Ama aynı zamanda Adora karakterinin hatalarıyla yüzleşen, cesur, vicdanlı, merhametli ve sürükleyici bir kahraman olduğunu, yan karakterlerin de cazibeli yazıldıklarını belirtmeliyiz. Netflix, dizinin yaş sınıfını 7+ olarak belirlemiş. Ancak bazı aksiyon sahnelerindeki karanlık gelişmeler bu yaşlardaki kimi hassas çocukları ürkütebilir. Yukarıda bahsettiğimiz cinsel kimlik karmaşaları da bu yaşlardaki çocuklar için kafa karışıklığına yol açabilir. Şimdilik üç sezondan oluşan diziye bizim verdiğimiz yaş sınıfı en az 11+

Update: Netflix dizinin yaş sınıfını 7+'dan 13+'ya çıkardı....


 

Pozitif Mesajlar  ****
Flörtöz Durumlar  **
Şiddet / Korku öğeleri ***
Argo Kullanımı  
Alkol – Sigara kullanımı  -
Oyuncak isteme potansiyeli  -


Yorum Yap