SON UMUT    10+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Çanakkale Savaşı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının arasında geçen duyarlı bir savaş hikayesi...

Yeni Zelanda doğumlu Russel Crowe’un ilk yönetmenlik denemesi “Son Umut”, Çanakkale Savaşı’nın sonrasıyla 19 Mayıs 1919’un hemen öncesi arasındaki günlere götürüyor bizi.

Üç oğlunu da Anzak askeri olarak savaşa gönderen çiftçi baba Joshua Connor, savaştan sonra hiç değilse çocuklarının cenazelerini bulup evlerine annelerinin yanına gömmek amacıyla İstanbul’a gelir. Çanakkale savaşındaki büyük direnişi aşamayan İtilaf Devletleri de, Osmanlı devletinin I. Dünya Savaşı’nın ardından yaptığı anlaşmalar yüzünden İstanbul’u savaşsız bir şekilde kontrol altına almışlardır. Acılı babaya, savaşı kazanan bir komutan olmasına rağmen gelen yenilginin ağır yükünü ve yorgunluğunu hâlâ üzerinde taşıyan Binbaşı Hasan ve yanından ayırmadığı Cemal Çavuş yardımcı olmaya çalışır. Bu arada Connor İstanbul’da kaldığı otelde kocasını savaşta kaybetmiş ve oğluyla beraber zor şartlarda geçinmeye çalışan Türk kadını Ayşe’yle de yakınlaşır.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Russel Crowe cephede geçen sahneleri ve işgal altındaki İstanbul’u incelikle ele almış. Milliyetçilik tuzağına düşmeden ve tümüyle duygudan yürüyen bir olay örgüsüne tutunmuş. Ancak Connor’ın İstanbul’daki otel sahnelerinde Ayşe’yle olan platonik duygusal ilişkisi hikayeyi bölüyor zaman zaman. Joshua’nın otelden çıkıp arayışını sürdürdüğü her sahnede film tekrar canlanıyor. Bu sahnelerde hafif flörtöz durumlar yaşansa da, rahatsız edici durumlar yaşanmıyor. Küçük bir sahnede para için bedenini satan bir kadın görünüyor ama çıplaklık yok (30. dakika) 

Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz böyle bir uluslararası kadroda üzerlerine düşeni fazlasıyla yapıp filme performanslarıyla çok şey katıyorlar. Yılmaz Erdoğan’ın mahzun ve gururlu komutanıyla, Cem Yılmaz’ın Mustafa Kemal’e selam çakan coşkulu direnişçisi zihinlerimizde güzel yerler ediniyorlar.

Savaş ve çatışma sahnelerinde bazı sert detaylar var elbette ve hikaye gereği sevilen ya da masum bazı karakterlerin ölümleri hassas çocukları bir parça üzebilir. Film sinemalarımızda 7A sınıfı almıştı, DVD’ye çıktığında 7+ verilmişti. Savaş sahneleri nedeniyle 10+ diyelim biz de...  * Burak Göral     


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: **
Şiddet/korku ögeleri: **
Argo kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: ***
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap