x

Giriş Yap

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum ?
x

Üye Ol



Çocuklar için film seçme rehberiniz...

Ebeveynler ve YouTube Kids

30 Mayıs 2021 Pazar
Ebeveynler ve YouTube Kids

İlk olarak 2015 yılında ABD’de yayın hayatına başlayan ve çocuklara daha güvenli bir ortam sunmak amacıyla hazırlanan YouTube Kids, 23 Nisan 2021’de Türkiye’deki ebeveyn ve çocuklarla buluştu.

Derleyen: Selinay Yüksel

Aslında uzun zamandır platformun Türkiye’de açılması konuşulurken sürenin bu kadar uzamasını Google Türkiye İletişim Müdürü Sırma Süren, Tuğçe İçözü ile Webrazzi için yaptığı röportajda, “YouTube Kids’in Türkiye'deki çocukların alışık olduğu içeriklerle donatılması, zengin bir içerik kütüphanesinin olması; bizim için önemli bir noktaydı. Bu sebeple de; ABD’ye kıyasla ülkemize biraz geç geldi.” şeklinde açıkladı.

Biz de Çocukla Sinema ekibi olarak bu yazımızda çocukların oldukça yoğun bir şekilde içerik tüketimini göz önünde bulundurarak Türkiye’de kullanıma açılan YouTube Kids ile ilgili merak edilenleri derledik.

YouTube Kids'de ne tür videolar var?

YouTube Kids, çocuklara kullanıcı profilleri oluşturma imkanı tanıyarak yaşlarına uygun videolara yönlendirir. Bu videolar arasında pek çok farklı konuyu ele alan sayısız içerik vardır. Bu içerikleri şöyle başlıklandırabiliriz:

* Güzel Sanatlar ve El Sanatları
Adım adım açıklamalı talimatlar ve proje fikirleri, genç beyinlerin ilgisini çekmeye yardımcı olur ve çocukları ilk şaheserleri üzerinde çalışmaya teşvik eder.

* Oyuncaklar ve Oyunlar
Oyuncak tanıtımları, kutu açma videoları, aile ve arkadaşlık konulu hikayeler... Oyun saatine heyecan katacak sayısız video sizi bekliyor.

* Öğrenme ve Hobiler
Ödevlerde yardımcı videolar ve nasıl yapılır videoları, çocukların dünyayı daha iyi anlamalarını sağlar.

* Diziler ve Çizgi Filmler
Ailelere uygun hikayelerin işlendiği tam uzunlukta diziler ve filmler çocukların favori karakterleriyle harika vakit geçirmesine olanak tanır.

* Müzik ve Dans
Ritme karşı koyamayan çocuklar için çok sayıda müzik ve dans videosu.

* Oyun
Favori oyunlarıyla ilgili ipuçları, püf noktaları ve sırlara ulaşan çocuklar, sevdikleri oyunlarla ilgili bilgi edinip popüler oyun kültürüyle etkileşime geçebilirler.

* YouTuber'lar ve Aile Vlogger'ları
YouTube'un aile dostu içerik üreticileri hayatlarında olan bitenleri ve ilgi alanlarını dünya çapındaki izleyicilerle paylaşıyor.

YouTube Kids güvenli mi?

YouTube Kids genel olarak güvenilir bir uygulama olsa da çocuklar nadiren çıplaklıklığa, şiddete veya yaşlarına uygun olmayan reklamlara maruz kalabilirler. Common Sense Media’nın yaptığı araştırma, 8 yaş ve altı çocukların izlediği videoların %27'sinin daha büyük hedef kitlelere yönelik olduğunu ve şiddetin en olası olumsuz içerik türü olduğunu gösterdi. Bunun nedeni ise YouTube Kids’in, ana YouTube hizmetine açılan bir portal olmasıdır. Yani uyugulama yetişkinlere yönelik içerikleri filtrelemek ve çocuk içeriklerini uygulamaya yönlendirmek için bir algoritma kullanır. Ancak uygunsuz videolar algoritmayı geçebilir. Fakat YouTube, ebeveynler için çocuklarının görmelerini istemediği uygunsuz videoları engelleyip bildirme konusunda bir seçenek sunuyor.

YouTube Kids'de reklam var mı?

Common Sense Media’nın başka bir araştırmasına göre, erken çocukluk videolarının %95'inde reklamcılık YouTube Kids'de yaygındır. Ayrıca reklam tasarımı da sorunlu olabilir ve eğitici içeriği engelleyen banner reklamları, önerilen videolar için karıştırılabilecek kenar çubuğu reklamlarını ve popüler karakterlerin üzerinde oynanmış versiyonlarını gösteren video oyunları reklamlarını içerebilir. Ebeveynler bir YouTube Premium aboneliğine kaydolursa reklamsız ve çocuklar çevrimdışı video izleyebilir. 

YouTube Kids'de ebeveyn denetimlerini ve profilleri nasıl ayarlarım?

Öncelikle YouTube Kids'de ebeveyn denetimlerini ayarlamak için Google hesabıyla giriş yapmak gerekiyor. İkinci adım olarak ise uygulamanın ayarlarına erişmek için ana anahtar görevi gören kişisel bir şifre seçilmelidir. Bu aşamalardan sonra sekiz çocuğa kadar profil oluşturulabilir. Ebeveyn olarak bu noktada netleştirmeniz gereken önemli nokta çocuğun uygulamayı “özgürce” kullanmasına izin verip vermeyeceğinizdir. Çünkü kurulum ayarlarında yaş tabanlı içerik ayarlarına (4 ve altı, 5-7 ve 8-12) güvenerek çocuğunuz yaşına uygun olduğu doğrulanmış videolar izlemesini tercih edebilirsiniz.

Konuyla ilgili Webrazzi’deki röportajda Google Türkiye İletişim Müdürü Sırma Süren, “Uygulamanın öne çıkan özellikleri olan; yaşa uygun içerik seçilmesi; özellikle ortak cihazlarda ailedeki her çocuk profil oluşturulması, zamanlama kısıtlaması gibi özellikler; ebeveynlere anne-babalara çocuklarının bu dijital deneyimi nasıl yöneteceklerine dair bir mekanizma sunmak için geliştirildi. Çocukların daha sağlıklı dijital deneyim geliştirmesi için anne babaların çocuklarıyla beraber bu deneyimi birlikte yaşaması, kendi aile düzenlerine göre bu deneyimi belirlemeleri gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çocuğum rahatsız edici içerik görürse ne yapabilirim?

Bu durumu önlemek için kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahip herhangi bir medya ürününde olduğu gibi YouTube Kids’de de ebeveynler çocuklarını yakından denetlemeli ve mümkünse uygulamayı birlikte deneyimlemeli. Çünkü bu sayede rahatsız edici bir video engellenebilir, bu da videonun tekrar ortaya çıkmamasını sağlar. Ayrıca, YouTube rahatsız edici içerik konusunda uyarılabilir ve YouTube ekibine bildirilebilir.

Google Türkiye İletişim Müdürü Süren de röportajında geri bildirimlerin çok önemli olduğunu belirterek “Günün sonunda; bu bir teknoloji, mükemmel değil. Türkiye'deki kullanıcılarla, çocuklarla ürünü buluşturan ekip olarak; biz de bu geri bildirimlere çok inanıyoruz. O yüzden ailelerden gelebilecek geri bildirimlere her zaman açığız.” açıklamasında bulundu.

Çocukla Sinema olarak uygun yaşa uygun içerik sunan YouTube Kids’in yaygınlaşması için atılacak adımları merakla bekliyor, çocukların bu uygulama sayesinde sağlıklı dijital deneyime sahip olacağına inanıyoruz.

Kaynakça

- https://www.commonsensemedia.org/blog/parents-ultimate-guide-to-youtube-kids

- https://www.youtube.com/kids/familyfriendly-videos/

0 Yorum


Yorum Yap