ALADDIN (2019)    7+

7.5 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Güzel mesajları olan; aksiyon, komedi, romantizm ve çok iyi şarkılarla dolu eğlenceli bir cümbüş...

Disney klasik animasyonlarını yeni kuşaklara gerçek oyuncular eşliğinde çekilmiş yeniden çevrimler sunmaya başlayınca Güzel ve Çirkin ile Dumbo'nun ardından sıra “Aladdin”e geldi. 1992’de izlediğimiz “Aladdin”, klasik ortadoğu masalı “Aladdin ve Sihirli Lambası”nın neşeli, hızlı ve iyi müziklerle donatılmış bir animasyon uyarlamasıydı. Özellikle müzikal dünyasının iki usta ismi Alan Menken ve Tim Rice’ın imzasını taşıyan müzikleri ve lambadan çıkan cini seslendiren Robin Williams’ın performansıyla akıllarda yer edinmişti.

Bir arap şehri olan Agabah’da küçük maymunu Abu ile birlikte geçimini yankesicilik ve küçük hırsızlıklar yaparak sağlayan Aladdin bir gün pazarda güzel ve iyi kalpli bir kızla tanışır. Bu kızın aslında prenses Yasmin olduğunu sonradan öğrenecektir. Annesi öldüğünden beri babasının aşırı korumacılığı yüzünden vaktinin çoğunu sarayda geçiren Yasmin, Aladdin’in doğallığı ve vicdanlı karakterinden etkilenir.

Kral’ın veziri Cafer ise iktidarı ele geçirme hırsıyla yanıp tutuşmakta ve bu güce ulaşmak için de aradığı Sihirli Lamba’yı kendisi için tuzaklarla dolu mucizeler mağarasından alabilecek genç birini aramaktadır. Aladdin’in Yasmin’e olan ilgisinden faydalanarak onu bu hırsızlığı yapması için zorlar.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Klasik hikaye elbette hırsız bir gencin içindeki iyi tarafların aşk sayesinde daha da öne çıkıp faydalı bir insana dönüşmesinin hikayesidir. Aladdin, maceranın başında, özellikle de kralı büyüleriyle etkileyen kötü vezirin yarattığı sosyal adaletsizlik yüzünden basit bir sokak serseri olarak yaşamaya zorlanmış bir adamdır. Merhametli, akıllı ve kararlı bir duruş gösteren Yasmin de yakışıklı bir prens bekleyen klasik bir prenses değildir. Yeni uyarlamada daha da güçlü, mücadeleci ve ülkesinin yönetimine talip olacak kadar dirayetli bir karakter haline getirilmiş. Eski filmde olmayan, yeni beste “Speechless” şarkısıyla da genç kadınlara erkeklerin baskılarına karşı boyun eğmemelerini öğütlüyor.  

Ayrıca filmde Will Smith’in canlandırdığı cin karakteri, tıpkı öncekinde Robin Williams’ın yaptığı gibi, hikayenin eğlencesini hayli yükseltiyor. İyi müziklerle süslü koreografiler, kıvrak diyaloglar ve aksiyon dozu yüksek sahnelerle eğlenceli bir film olan “Aladdin” ülkemizde 7A sınıfıyla vizyona çıktı. Yani 7 yaş altı çocuklar bir büyükleri eşliğinde izleyebilirler. Bunun nedeni hassas çocukların ürkebileceği bazı kara büyü sahneleri... Mucizeler mağarası biraz ürkütücü bir yer doğrusu. Ayrıca Cafer’in elinde tuttuğu ve büyülerinde kullandığı yılan asası da kırmızı gözleriyle ürkünç olabiliyor. Finalde Cafer olduğundan daha korkunç bir hale dönüşüyor. Detaylı olarak görünmeyen, kansız bazı ölümler gerçekleşiyor, Aladdin de sık sık ölüm tehlikesi yaşıyor.  

Bizce 7+ çocukların keyifle izleyebilecekleri bir müzikal. Film ülkemizde hem altyazılı hem de dublajlı versiyonlarla gösterime girdi. Eğer çocuğunuz altyazı okuyabiliyorsa orijinal dilinde izlemenizi tavsiye ederiz.

iTunes ve Beinconnect'ten izlenebiliyor. * Burak Göral


Pozitif Mesajlar  ****
Flörtöz Durumlar  **
Şiddet / Korku öğeleri **
Argo Kullanımı  
Alkol – Sigara kullanımı  *
Oyuncak isteme potansiyeli  -


Yorum Yap