BİR AY MASALI    7+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Hikayesindeki bazı sorunlarına rağmen rengarenk ve müzikal bir aya yolculuk macerası.

Yetim ya da öksüz çocukların hikayeleri hem edebiyatta hem de sinemada her zaman cazip gelmiştir yaratıcılara ama son yıllarda çocuk filmlerinde ana karakterlerin ya annesini ya da babasını bazen de her ikisini birden kaybetmiş olmalarına daha sık rastlar olduk sanki.

Bu çocuklar yas sürecini aşıp, yaşadıkları büyük kayıba rağmen kendilerine yeni bir hayat kuracak ya da onları hayallerine ulaştıracak gücü arayan karakterler oluyor sıklıkla. Çocukların özgüvenini arttırmakla birlikte hayatta acı kayıplar olsa bile devam edebilme gücünü bulmanın mümkün olduğunu da anlatmayı amaçlıyorlar. 

“Bir Ay Masalı”nın ana karakteri Fei Fei de çok sevdiği annesi Ma Ma’yı bir hastalık yüzünden kaybediyor hikayenin başlarında. Babasıyla yaşayan Fei Fei, aradan 4 yıl geçmesine rağmen hâlâ annesinin yasını tutuyordur. Babası da artık 13 yaşına gelmiş olan kızını yeni bir kadın arkadaşıyla tanıştırır. Bu iyi kadının annesinin yerini alacağını düşündüğü için ona hiç sıcak davranmaz Fei Fei. Onun yaramaz ama sevimli oğlu Chin'e de hiç pas vermez. Annesinin ölmeden önce hediye ettiği tavşanı Zıpzıp’la birlikte planını uygulamaya koyar. Annesinin ona sık sık anlattığı efsaneye göre, Chang’e adlı kraliçe küçük bir hata yüzünden çok sevdiği sevgilisinden ayrılıp aya yükselir. O artık Ay Tanrıçası’dır ama sevdiğinden uzakta yaşamaya mahkûm olmuştur.  

Bu hikayeyi defalarca annesinden dinleyen Fei Fei kraliçenin gerçekten var olduğuna ve ayda yaşadığına inanmaktadır. Fei Fei eğer babasına da bunun gerçek olduğunu kanıtlarsa başka bir kadınla evlenmekten vazgeçecektir ona göre. Bunun için yapması gereken şey bir roket inşa edip aya gitmektir. Davetsiz misafir Chin'le birlikte aya gider gitmesine ama orada da çözmesi gereken meseleler vardır...

 


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Elbette “Bir Ay Masalı”nda güçlü karakterli, yetenekli, zeki ve cesur bir kız karakter var. Fei Fei bu anlamda rol model özelliklere sahip. Fei Fei Ay Tanrıçası’na ulaşmayı annesine ulaşmak gibi kuruyor kafasında. Ayrıca babasına mesafelerin, varlığın ya da yokluğun önemli olmadığı bir sonsuz aşkın var olduğunu da kanıtlamak istiyordur.

Elbette hayallerin sınırı yok; film Fei Fei’nin bir roket yapmasını hiç mesele etmiyor, izleyen çocukların da mesele etmesini istemiyor. Ancak aya yolculuk kısmı dışında her şey çok gerçekçi kurgulanmış diğer yandan.

Aile büyükleri bir akşam yemeğinde bir araya geliyorlar ve çeşitli uzakdoğu yemekleri yiyorlar. Özellikle de bol bol yengeç yeniyor sofrada. Küçük ve hassas çocuklar bu sahneden biraz rahatsız olabilirler. Fei Fei ve müstakbel üvey kardeşi Chin, Ay şehri Lunarya’da kraliçenin bazı dengesizliklerine de maruz kalırlar. Anlaşılan sevdiği adamdan uzakta kalmak ona pek de yaramamıştır...

Özellikle birçok klasik Disney filminde çalışmış, animasyon dünyasının ünlü isimlerinden Glen Keane’nin yönetimiyle öne çıkan animasyon teknolojisi gerçekten başarılı. Rengarenk karakter ve mekan tasarımları ile müzikal sahneler filmin baştan sona akıcı bir şekilde izlenmesini sağlıyor. Aile hayatının önemi, cesaret, sevdiklerimizi kaybetmemize rağmen hayatımızın devam etmesi gerektiği gibi temalar işleniyor. Çin kültürüne ve yaşantısına dair de güzel şeyler söylüyor film. Ancak özellikle aya varıştan itibaren beklediğimiz kadar fazla macera yaşamıyor Fei Fei. Tanrıça’nın k-pop şarkısı kadar uğraşılmamış hikayenin ikinci yarısıyla sanki.. Maalesef tempo ikinci yarıda biraz düşüyor.

Ama sonuç olarak “Klaus”tan itibaren Netflix’in animasyon sinemasına daha ciddi katkılarının olacağı bu filmle de anlaşılıyor. * Burak Göral


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: *
Şiddet/korku ögeleri: **
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli:  -


Yorum Yap