ASLAN KRAL (2019) 9+
8 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Orijinal filmle neredeyse aynı ama biraz daha karanlık ve içerdiği şiddet biraz daha gerçek.
Aslında herkes 1994 yapımı klasik "Aslan Kral" animasyonunun Shakespeare eserlerinden çıkmış gibi duran hikayesini biliyor. Baba aslan Mufasa’nın kardeşi Scar tarafından tuzağa düşürülmesinin ardından tahta geçmesini, amcasından ve onun emrindeki sırtlanlardan kaçmak zorunda kalan Mufasa’nın oğlu Simba’nın sorumluluktan uzak yaşantısını bırakıp amcasının karşısına tekrar dikilmesi anlatılır.
Disney tıpkı diğer klasik animasyonları “Orman Çocuğu”, “Güzel ve Çirkin” ile “Aladdin” için yaptığı gibi, “Aslan Kral”ı da yüksek teknolojili, bilgisayar destekli yeniden çevrimini özellikle yeni kuşak çocuklar için gösterime sundu.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
2019 model Aslan Kral, görsel anlamda 94 yapımı animasyonun neredeyse birebir tekrarı olmuş. Bazı sahnelerin önü ve arkası uzatılmış, birkaç tane eklenen veya uzatılan sahne de mevcut. Bu da toplamda yarım saatlik bir uzamaya neden olmuş. En büyük fark elbette animasyonun rengarenk dünyasından bir parça kaybedilmiş olması. Bilgisayar destekli hayvanlar son derece gerçekçi görünmesine görünüyor, ama her şeyin bu kadar gerçekçi görünmesi de çok gerekli miydi acaba?
Yeni nesil Aslan Kral’ın kötü bir film olduğunu söylemek de mümkün değil diğer yandan. Senaryo farklı ellerden çıkmış olsa da aslına son derece sadık, hatta birçok replik de olduğu gibi korunmuş. Bildiğimiz müziklere yenileri de eklenmiş, üstelik Beyoncé gibi sesler eşliğinde...
Hikayenin mesajı da yerli yerinde sağlam duruyor. Gerçekten aile olmanın birbirini korumak, kollamaktan geçtiğini; hayatta karşılaşılan bazı zorlukların ‘takma kafana’ (hakuna matata) diyerek geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğunu; sorumluluktan kaçarak yaşamanın bazen hiç mümkün olmadığını yine güzel anlatıyor film.
Ama elbette gerçek hayvanlarla anlatılınca hikayenin içindeki şiddet de bir parça daha karanlık ve yoğun oluyor. Mesela Simba’nın sırtlan sürüsüyle ilk karşılaştığı sahne ya da baba Mufasa’nın hazin ölüm sahnesi bu halleriyle çok daha inandırıcı gözüktükleri için hassas çocuklardaki etkileri daha yüksek olabilir. Simba’nın arkadaşları Timon ve Pumbaa ikilisi de biraz daha günümüz mizah dilini kullanıyorlar bu yeni çevrimde. Bu da birkaç ‘osuruk esprisi’nin bazı diyaloglara girmesine neden oluyor.
Film ülkemizde 13A aldı. Yani 13 altı çocukların ailesiyle görmesi tavsiye ediliyor. Bizce de 9 yaşından küçük izleyicileri orijinal versiyondakinden daha çok ürkütebilir.
* Burak Göral
Pozitif Mesajlar ****
Flörtöz Durumlar *
Şiddet / Korku öğeleri ***
Argo Kullanımı *
Alkol – Sigara kullanımı -
Oyuncak isteme potansiyeli -
Orijinal Adı:
Yönetmen:
Tür:
Ülkesi:
Yapım Yılı:
Süresi:
Etiketler:
MUFASA: ASLAN KRAL 7 +
7.5 /10
Aslan Kral’ın öncesini anlatan heyecanlı ve pozitif mesajları bol bir yapım. Devamı
Süre: 120 dk. Yapım Yılı: 2024
Yönetmen: Barry Jenkins
Oyuncular: Aaron Pierre (ses), Kelvin Harrison Jr. (ses), Tiffany Boone (ses), Blue Ivy Carter (ses), Mads Mikkelsen (ses)
KAHRAMAN KUYRUKLAR 6 +
7.0 /10
Mitolojik bir evrende geçen eğlenceli ve zeki espriler barındıran bir macera. Devamı
Süre: 95 dk. Yapım Yılı: 2022
Yönetmen: David Alaux
Oyuncular: Kaycie Chase (ses), Christophe Lemoine (ses), Emmanuel Curtil (ses), Michel Tureau (ses), Frantz Confiac (ses)
BİR ZAMANLAR NOEL’DE 7 +
7.0 /10
Aile olmak ve bayramlarda bir araya gelmek üzerine tatlı bir Noel filmi… Elbette Noel Hristiyanlık dinine dair bir bayram ve bu bayram her yılın 24 Aralık gününde kutlanmakta. Devamı
Süre: 91 dk. Yapım Yılı: 2024
Yönetmen: Simon Otto
Oyuncular: Bill Nighy (ses), Brian Cox (ses), Fiona Shaw (ses), India Brown (ses), Zazie Hayhurst (ses)
NASREDDİN HOCA 3: KADİM MEDENİYETLER 4 +
7.0 /10
Nasreddin Hoca çizgi dizisinin bu üçüncü sinema filmi de bol pozitif mesajlı. Devamı
Süre: 77 dk. Yapım Yılı: 2024
Yönetmen: Naser Maratibavil
Oyuncular: Ender Yiğitel (ses), Ufuk Yüksel (ses), Mustafa Fatih Özkul (ses), Öykü Kılıçaslan Tatlı (ses), Ekin Ayça Gümüş (ses)