ASLAN KRAL (2019)    9+

8 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Orijinal filmle neredeyse aynı ama biraz daha karanlık ve içerdiği şiddet biraz daha gerçek. 

Aslında herkes 1994 yapımı klasik "Aslan Kral" animasyonunun Shakespeare eserlerinden çıkmış gibi duran hikayesini biliyor. Baba aslan Mufasa’nın kardeşi Scar tarafından tuzağa düşürülmesinin ardından tahta geçmesini, amcasından ve sonun emrindeki sırtlanlardan kaçmak zorunda kalan Mufasa’nın oğlu Simba’nın sorumluluktan uzak yaşantısını bırakıp amcasının karşısına tekrar dikilmesi anlatılır.

Disney tıpkı diğer klasik animasyonları “Orman Çocuğu”, “Güzel ve Çirkin” ile “Aladdin” için yaptığı gibi, “Aslan Kral”ı da yüksek teknolojili, bilgisayar destekli yeniden çevrimini özellikle yeni kuşak çocuklar için gösterime sundu.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


2019 model Aslan Kral, görsel anlamda 94 yapımı animasyonun neredeyse birebir tekrarı olmuş. Bazı sahnelerin önü ve arkası uzatılmış, birkaç tane eklenen veya uzatılan sahne de mevcut. Bu da toplamda yarım saatlik bir uzamaya neden olmuş. En büyük fark elbette animasyonun rengarenk dünyasından bir parça kaybedilmiş olması. Bilgisayar destekli hayvanlar son derece gerçekçi görünmesine görünüyor, ama her şeyin bu kadar gerçekçi görünmesi de çok gerekli miydi acaba?

Yeni nesil Aslan Kral’ın kötü bir film olduğunu söylemek de mümkün değil diğer yandan. Senaryo farklı ellerden çıkmış olsa da aslına son derece sadık, hatta birçok replik de olduğu gibi korunmuş. Bildiğimiz müziklere yenileri de eklenmiş, üstelik Beyoncé gibi sesler eşliğinde...  

Hikayenin mesajı da yerli yerinde sağlam duruyor. Gerçekten aile olmanın birbirini korumak, kollamaktan geçtiğini; hayatta karşılaşılan bazı zorlukların ‘takma kafana’ (hakuna matata) diyerek geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğunu; sorumluluktan kaçarak yaşamanın bazen hiç mümkün olmadığını yine güzel anlatıyor film.  

Ama elbette gerçek hayvanlarla anlatılınca hikayenin içindeki şiddet de bir parça daha karanlık ve yoğun oluyor. Mesela Simba’nın sırtlan sürüsüyle ilk karşılaştığı sahne ya da baba Mufasa’nın hazin ölüm sahnesi bu halleriyle çok daha inandırıcı gözüktükleri için hassas çocuklardaki etkileri daha yüksek olabilir. Simba’nın arkadaşları Timon ve Pumbaa ikilisi de biraz daha günümüz mizah dilini kullanıyorlar bu yeni çevrimde. Bu da birkaç ‘osuruk esprisi’nin bazı diyaloglara girmesine neden oluyor.

Film ülkemizde 13A aldı. Yani 13 altı çocukların ailesiyle görmesi tavsiye ediliyor. Bizce de 9 yaşından küçük izleyicileri orijinal versiyondakinden daha çok ürkütebilir.

* Burak Göral


Pozitif Mesajlar  ****
Flörtöz Durumlar  *
Şiddet / Korku öğeleri  ***
Argo Kullanımı *
Alkol – Sigara kullanımı  -
Oyuncak isteme potansiyeli  -


Yorum Yap

AVATAR: SON HAVABÜKÜCÜ (Netflix dizi)   11 +

7.0 /10

Ünlü animasyon dizinin Netflix uyarlamasında genç izleyiciler için hikayenin şiddeti biraz arttırılmış. Devamı

Süre: 55 dk. Yapım Yılı: 2024

Yönetmen: Albert Kim

Oyuncular: Gordon Cormier, Kiawentiio, Ian Ousley, Dallas Liu, Daniel Dae Kim

AVATAR: SON HAVABÜKÜCÜ (animasyon dizi)   8 +

8.0 /10

Kendi kulvarında hiç eskimeyen bir klasik. Devamı

Süre: 24 dk. Yapım Yılı: 2005

Yönetmen: Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko

Oyuncular: Zach Tyler Eisen (ses), Mae Whitman (ses), Jack De Sena (ses), Dante Basco (ses), Michaela Jill Murphy (ses)

TAVUKLAR FİRARDA: KURTARMA OPERASYONU   8 +

7.5 /10

23 yıl sonra gelen ve ilk filmin eğlencesini hiç aratmayan devam filmi. Devamı

Süre: 101 dk. Yapım Yılı: 2023

Yönetmen: Sam Fell

Oyuncular: Thandiwe Newton (ses), Zachary Levi (ses), Bella Ramsey (ses), Imelda Staunton (ses), Jane Horrocks (ses)

KÜÇÜK BATMAN’İN NOEL’İ   7 +

6.5 /10

Eğlenceli ve akıcı bir süper kahraman animasyonu ama biraz şiddet var. Devamı

Süre: 92 dk. Yapım Yılı: 2023

Yönetmen: Mike Roth

Oyuncular: Luke Wilson (ses), James Cromwell (ses), Yaman Tümen (ses), Aziz Güngör (Ses), Rıza Karaağaçlı (ses)